Jak se vyvarovat požáru nejen o Vánocích

Jak se vyvarovat požáru nejen o Vánocích

Moje známá tvrdí, že jeden z nejhorších životních zážitků byl pro ni požár v bytě. Konkrétně v koupelně, kdy došlo ke zkratu na přímotopu. Byl vypnutý, ale zůstal v zásuvce. Přímotop se vznítil a od něj chytl koš na prádlo a obložka dveří. 

Oheň to byl velký, ale naštěstí se nerozšířil do dalších místností. Škoda se proto nakonec vyšplhala “jen” lehce přes 20 tisíc korun. Od té doby si ale kamarádka dává velký pozor a vždy vytahuje všechny menší spotřebiče ze zásuvky, včetně rychlovarné konvice.

Při řešení následků požáru pak byla opravdu vděčná, že mají sjednané pojištění domácnosti. Později si dokonce pojištění doplnila i o pojištění odpovědnosti. Uvědomila si totiž, že se požár mohl rozšířit nejen do celého bytu, ale také do zbytku domu a hlavně k sousedům.

Nám se to nestane

Občas míváme pocit, že se nám nic nemůže stát a že živelní katastrofy i požáry se stávají vždycky někomu jinému. Ale někdy bohužel stačí málo. Například zapomenutá zapnutá žehlička při odchodu z bytu nebo oheň z hořících svíček, od kterých chytne třeba ubrus a oheň se snadno rozšíří dál.

V případě bytových domů nebo obytné zástavby, kdy jsou postaveny byty a domy jeden vedle druhého, požár snadno zachvátí i další obytné jednotky a domy. Navíc škody na cizím majetku ještě napáchá i voda při hašení požáru. 

Pokud jste viníkem takové katastrofy a nemáte pojištění odpovědnosti s dostatečnými limity, máte obrovský problém. Od platnosti nového občanského zákoníku totiž mohou jít nároky poškozených osob, ať už jim nechtěně poškodíte majetek nebo zdraví, za vámi. A škody mohou jít až do milionů korun.

Problém ale nemusí způsobit jen oheň nebo voda. Silvestrovské oslavy bohužel také často končí závažnými škodami na majetku a zdraví. Nejčastěji kvůli rachejtlím a domácím ohňostrojům. A nemusí jít jen o újmu na vašem majetku či zdraví. I z toho důvodu se vyplatí mít pojištěný nejen majetek, ale i odpovědnost za škody. Někdo takovému pojištění říká pojistka na blbost. 

S klesajícími teplotami jsou požáry nebezpečnější

Lidé se většinou v létě bojí vzniku požárů víc než v zimě. Nicméně hasiči říkají, že zimní požáry jsou záludnější. Je to proto, že při nízkých teplotách dochází k podstatně intenzivnějšímu hoření kvůli teplotnímu rozdílu plamenů a okolí. Proto je horší, když hoří dům v zimě než v letních měsících. Během zimy totiž vyhoří rychleji, což si řada lidí neuvědomuje.

Takže kromě pojištění odpovědnosti je potřeba mít dobře nastavené pojištění domácnosti a nemovitosti a dát si pozor na podpojištění, o kterém jste si mohli přečíst v minulém článku.

Trochu veselejší konec a přání

Na závěr mám pro vás pár tipů, jak ve vánočním období ochránit svoje obydlí od vzniku požárů. Třeba od svíček na adventním věnci nebo při smažení kapra.

Adventní věnec nebo i jakoukoliv svíčku dávejte na stabilní podložku z nehořlavého materiálu. Samozřejmostí by mělo být umístění dostatečně daleko od hořlavých materiálů, dětí i domácích zvířat. Vždy, když odcházíte ze svého bytu nebo domu, svíčky sfoukněte.

A pokud by náhodou došlo při vánočním smažení ke vznícení pánve plné horkého oleje, zachovejte si chladnou hlavu. Nejprve vypněte sporák a pak oheň uduste. Pokličkou, mokrou utěrkou či ručníkem.

Rozhodně nepoužívejte vodu! Na olej voda nepatří nikdy. A pokud bydlíte v domě, dbejte navíc o údržbu komínu a jeho kontroly. Ideálně vždy před topnou sezónou. Čtvrtina požárů domů vzniká v zimě právě v okolí komínových těles.

Přeji vám tedy, ať máte oheň vždy pod kontrolou a o vánočních svátcích řešíte maximálně tak malý ohýnek v rodinných vztazích. Protože i v rodině a při setkávání s příbuznými a přáteli se vyplatí si zachovat chladnou hlavu a nenechat požár rozhořet.

Užijte si krásné a hlavně klidné svátky bez jakýchkoliv požárů! 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení