ÚRAZOVÉ POJIŠTĚNÍ. ZBYTEČNOST NEBO NUTNOST?

ÚRAZOVÉ POJIŠTĚNÍ. ZBYTEČNOST NEBO NUTNOST?

ÚRAZOVÉ POJIŠTĚNÍ. ZBYTEČNOST NEBO NUTNOST?
 

Na chirurgické pohotovosti se lékaři a sestřičky setkávají s nejrůznějšími úrazy. Nejde jen o úrazy při dopravních nehodách nebo při sportování. Velmi často jsou to úrazy vzniklé při běžných domácích činnostech a pracech. Všichni jsme jenom lidé a každý z nás může zazmatkovat nebo si třeba nešťastnou náhodou při obyčejném pádu zlomit ošklivě zápěstí, vymknout kotník nebo si rozbít hlavu. Někdy bohužel s trvalými následky. 

Od toho tu jsou ale úrazové pojistky, které takové situace pomáhají řešit a mohou kompenzovat výpadek příjmů nebo alespoň částečně vykryjí finanční náklady spojené s léčbou. Navíc je možné v rámci jedné pojistky pojistit nejen sebe, ale i svého partnera či děti.

Úrazové pojištění je možné sjednat jako samostatný produkt, ale nejčastěji bývá součástí životního pojištění.

Před uzavřením pojistné smlouvy je potřeba zvážit, co od pojistky očekáváte : zda chcete v případě úrazu zaplatit trvalé následky úrazu, pojistit případnou hospitalizaci, dobu nezbytnou na léčení úrazu, smrt následkem úrazu, invaliditu v důsledku úrazu anebo všechna rizika.                                                                                              Co se týče úrazového zajištění, tak největší finanční dopady na celou rodinu obvykle mívá zranění s trvalými následky a smrt následkem úrazu. Proto jsou tato rizika jedněmi z nejdoporučovanějších součástí úrazového pojištění.

Je třeba upozornit na to, že riziko smrti následkem úrazu nemyslí na další příčiny úmrtí, např. v důsledku nemoci. Je tedy určitým doplňkem ke klasickému pojištění úmrtí z jakýchkoliv příčin.

Pokud má člověk středně závažný úraz s menšími, nicméně trvalými následky, tak dle pojistky se může dočkat plnění od pojišťovny, ale na invalidní důchod nemusí dosáhnout. 

Pokud se stane vážný úraz s trvalými následky a na invalidní důchod dosáhne, tak invalidní důchod není tak štědrý, aby pokryl všechny výdaje. Postižený úrazem často nemůže chodit do práce, ale stále musí jíst, pít, může potřebovat neustálou péči. Navíc zejména na počátku se mohou objevit jednorázové výdaje, např. na zdravotní pomůcky, stavební úpravy kvůli invalidnímu vozíku a podobně. Úraz se může stát komukoliv. Neměl by jej opomínat nikdo. Především však ti, na jejichž příjmu je závislých více lidí. Úraz si často vyžádá pracovní neschopnost, někdy dokonce znemožní návrat do původní práce.


Na celkově vyplacené sumě, kterou vám pojišťovna za případný úraz vyplatí, se podílí několik faktorů. Jde např. o výši pojistných částek, rozsah tělesného poškození anebo sjednání lineárního či progresívního plnění. Progresívní plnění znamená, že od určitých procent trvalých následků úrazu anebo po uplynutí určitého počtu dní na léčbu úrazu se pojistné částky násobí.

 

 

ADRENALINOVÉ SPORTY A ÚRAZOVÉ POJIŠTĚNÍ?
Tak na ty vás v souvislosti s úrazy asi jen tak někdo nepojistí nebo si budete muset připlatit. V  případě úrazového pojištění je potřeba počítat i s výlukami. Těmi jsou nejčastěji extrémní sporty, ale třeba i vysokohorská turistika nad určité nadmořské výšky, případně opakování úrazu po předchozím zranění nebo únavová zranění, ke kterým se počítá například prasklá achillovka nebo vyhřezlé meziobratlové ploténky.

 

NEZAPOMEŇTE NA JEDNU VĚC
A tou je, že při likvidaci pojistné události se také řeší, jestli jste například před sportovní aktivitou nepili alkohol nebo nepodcenili preventivní opatření, případně svoje síly. A důležité je také svoji pojišťovnu předem informovat, pokud začnete pracovat v rizikovějších podmínkách, případně se začnete věnovat rizikovější sportovní aktivitě.

Pokud si nejste jistí, jak máte nastavené svoje úrazové pojištění nebo si chcete úrazovou pojistku teprve sjednat, obraťte se na mne přes stránku s kontakty.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení